ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣ ΔΕΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣ ΔΕΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Δευτέρα, 04/07/2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΟΣ/ΔΕΗ με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου.

            Στην συνάντηση, από πλευράς ΠΟΣ/ΔΕΗ παρίστατο ο Πρόεδρος της ΠΟΣ/ΔΕΗ κ. Ανδρεάδης Κωνσταντίνος, το μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Συνταξιούχων  Εορδαίας, κ. Τραχανάς Δημήτριος και η Βουλευτής του νομού Κοζάνης, κ. Βίκυ Βρυζίδου, καθώς και Νομικοί Σύμβουλοι και η Γραμματέας του Υπουργείου.

            Στην συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΣ/ΔΕΗ ζήτησε διευκρινήσεις από τον Υφυπουργό για τα προβλήματα των συνταξιούχων της ΔΕΗ  που τους αφορούν στα παρακάτω θέματα:

 1. Νόμος Κατρούγκαλου
 2. Επανυπολογισμός συντάξεων
 3. Προσωπική διαφορά
 4. Εισφορά αλληλεγγύης
 5. Εκσυγχρονισμός του eEFKA
 6. Ειδικό τιμολόγιο ΔΕΗ
 7. Παρακράτηση 6% από την επικουρική σύνταξη υπέρ Υγείας
 8. Εγγραφές νέων μελών στα Σωματεία από την εταιρεία Ιntrasoft
 9. Απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά (επίδομα αδείας-δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα-επικουρικό)

Η συζήτηση κινήθηκε σε θετικό κλίμα παρουσίας και σύμφωνα με τις θέσεις του Υπουργού μας δήλωσε:

 1. στο νόμο Κατρούγκαλου(ν.4387/16), όπου οι συνταξιούχοι είδαν μειώσεις από 700 έως 900 ευρώ
 2. στην προσωπική διαφορά πολλών συνταξιούχων που δεν θα τους επιτρέψει να πάρουν αύξηση στις αρχές του 2023, όταν προκύψει για όλους τους υπόλοιπους
 3. στην εισφορά αλληλεγγύης, τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, το ειδικό τιμολόγιο ΔΕΗ, την παρακράτηση 6% από την επικουρική σύνταξη υπέρ υγείας και την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ο Υφυπουργός, κ. Τσακλόγλου, ανέλυσε ένα προς ένα τα ζητήματα επισημαίνοντας κυρίως την τεράστια προσπάθεια που γίνεται για την κάλυψη των σημερινών συνταξιοδοτικών αναγκών με τη συμμετοχή και του κρατικού προϋπολογισμού, γιατί προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

 Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που γίνεται για να ξεπεραστούν οι ανισότητες και να οργανωθεί καλύτερα ο ΕΦΚΑ με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

 Οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεκινούν στις αρχές του 2023 και η επιτάχυνση στην έκδοση τους είναι μία πραγματικότητα.

 Τέλος, διευκρίνισε ότι ζητήματα που αφορούν στη ΔΕΗ μπορούν να επιλυθούν με διάλογο με την επιχείρηση, καθώς και τα θέματα του ΕΦΚΑ με τον αντίστοιχο οργανισμό, διότι το Υπουργείο συνεργάζεται μαζί τους διατηρώντας ο καθένας την ανεξαρτησία του.

 Το σημαντικότερο μέλημα του Υπουργείου είναι η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων για αυτό και υπάρχει ετήσια επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για την ασφάλεια των συντάξεων. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις των συντάξεων από τις προβλεπόμενες στις αρχές του 2023.

Ο Πρόεδρος στην συνεδρίαση του ΔΣ της 5/7/2022 ενημέρωσε τους συναδέλφους για όλα τα θέματα που έχουν συζητηθεί με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη και με τον Υφυπουργό κ. Τσακλόγλου. Για τα θέματα που συζητήθηκαν στους κ.κ. δεν υπήρξε η θετική απάντηση που περιμέναμε…

Γραφείο τύπου ΠΟΣ/ΔΕΗ

Αφήστε μια απάντηση