ΕΦΚΑ: Στο… περίμενε άλλον έναν μήνα για τα αναδρομικά

ΕΦΚΑ: Στο… περίμενε άλλον έναν μήνα για τα αναδρομικά

Κατά κύματα θα πληρωθούν και οι εναπομείναντες συνταξιούχοι που περιμένουν αναδρομικά λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης. Αναλυτικά οι πληρωμές Αυγούστου και οι ελπίδες για τον Σεπτέμβριο.

Υπομονή τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα θα πρέπει να κάνουν χιλιάδες συνταξιούχοι που πήραν σύνταξη πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, προκειμένου να λάβουν τις νέες αυξημένες συντάξεις τους και τα αναδρομικά τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 150.000 «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από το νόμο Κατρούγκαλου) αναμένουν εδώ και 23 μήνες, τις νέες αυξημένες τους συντάξεις, όπως αυτές θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό τους βάσει των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης, για τα έτη ασφάλισης από 30,1 και έως 40. Και σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό του ΕΦΚΑ, οι πληρωμές των αυξήσεων θα προηγηθούν των αναδρομικών. Εν αναμονή βρίσκονται δε, και χιλιάδες «νέοι» συνταξιούχοι, «δύσκολες υποθέσεις» με παράλληλη απασχόληση καθώς και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Βρούτση, τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Αύγουστο, οι πληρωμές αφορούν κατά κύριο λόγο νέες αποφάσεις για εφάπαξ, επιδόματα και διάφορες παροχές σε είδος και βέβαια τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, που θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από την Τετάρτη 25 Αυγούστου και μετά. Αυτήν την εβδομάδα, ο Φορέας έχει προγραμματίσει πληρωμές ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά, μαζί με τον ΟΑΕΔ θα καταβληθούν 43,1 εκατ. ευρώ σε περίπου 53.400 δικαιούχους.

Αναλυτικά, περισσότεροι από 150.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, πριν από τον Μάιο του 2016, δεν έχουν λάβει ούτε τις νέες αυξημένες τους συντάξεις, ούτε τα αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 23 μήνες. Αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα θα δουν τις νέες αυξημένες συντάξεις και στη συνέχεια, με άλλη πληρωμή, τα αναδρομικά.

Παράλληλα, εντός του Φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα πληρωθούν και περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση, διεθνείς συντάξεις ή συνταξιούχοι που απασχολούνται, και οι οποίοι δεν έχουν λάβει αυξήσεις και αναδρομικά, ακόμη κι αν συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016. Ήδη, περίπου 29.000 «νέοι» συνταξιούχοι, δεν πληρώθηκαν τα αναδρομικά τον προηγούμενο μήνα, καθώς καθυστερεί ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους. Τέλος, με άλλη πληρωμή, πιθανότατα προς το τέλος του έτους, αναμένεται να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται οι κληρονόμοι, για τους οποίους εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Την τρέχουσα εβδομάδα πάντως, το ΕΦΚΑ έχει προγραμματίσει πληρωμές ύψους 24,5 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

  • 9,36 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 390 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ
  • 12,76 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 22.700 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)
  • 393.376 ευρώ θα καταβληθούν σε 461 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΟΑΕΕ
  • 12.300 ευρώ θα καταβληθούν σε 20 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

Τέλος, την Τετάρτη 25 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι τακτικές πληρωμές των συντάξεων, με στόχο να ολοκληρωθούν έως τις 30 Αυγούστου. Αναλυτικά, οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

Στις 25 και 26 Αυγούστου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών. Στις 27 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, ενώ στις 30 Αυγούστου ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ

Αρχική Πηγή εδώ

Αφήστε μια απάντηση