Φεύγουν 1.000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ φέτος με εθελούσιες – Ακολουθούν νέοι κύκλοι – Η κρίσιμη μοριοδότηση

Φεύγουν 1.000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ φέτος με εθελούσιες – Ακολουθούν νέοι κύκλοι – Η κρίσιμη μοριοδότηση

Τριακόσια περίπου άτομα εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν μέχρι τα τέλη του μήνα οπότε και εκπνέει η επέκταση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου το οποίο ανακοίνωσε η ΔΕΗ στα μέσα Ιουλίου. 
Το πρόγραμμα μπορεί να αφορούσε 1.700 εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το 55ο έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι απασχολούνται σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στις λιγνιτικές μονάδες, ωστόσο μόνο μερικές εκτοντάδες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. 
Συγκεκριμένα κοντά στους 300. Πέραν επομένως των 700 που είχαν ήδη δηλώσει αποχώρηση στο πρόγραμμα που έληξε στα τέλη Ιουνίου, αθροίζεται ένα αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων. Τόσοι υπολογίζεται ότι θα φύγουν φέτος από την επιχείρηση.
Ολοι θα αποζημιωθούν με ένα “πακέτο” 35.000 ευρώ, δηλαδή αποζημίωση 15.000 ευρώ συν πρόσθετο μπόνους 20.000 ευρώ.
Οι εθελούσιες στην ΔΕΗ φυσικά δεν σταματούν εδώ. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι κύκλοι, όπως φαίνεται αρκετοί. Το buisness plan του περασμένου Δεκεμβρίου έκανε λόγο για περίπου 4.500 λιγότερους εργαζόμενους μέχρι το 2023. Αθροίζοντας στα 1.000 άτομα που έχουν ήδη αποχώρηση με συνταξιοδότηση τα φετινά 1.000 της εθελουσίας, σημαίνει ότι μένει ακόμη να αποχωρήσουν γύρω στους 2.500. Κάποιοι με συνταξιοδότηση, άλλοι με εθελούσια.
Τέτοια προγράμματα θα τρέξουν από το 2021 και μετά, μαζί φυσικά με τις μετακινήσεις προσωπικού από μονάδες που κλείνουν σε άλλες, διαδικασία που γίνεται πλέον με κριτήρια μοριοδότησης. Κριτήρια  που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στο Αμύνταιο, όταν και έπαυσε τον περασμένο Μάιο την λειτουργία του. 
Καμιά 300αριά εργαζόμενοι από τον σταθμό μετακινήθηκαν ή πρόκειται να μετακινηθούν για να καλύψουν γύρω στις 400 κενές οργανικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Μακεδονίας. Οι θέσεις είναι περισσότερες από το προς μετακίνηση προσωπικό, ωστόσο παρατηρείται την ίδια θέση σε άλλη μονάδα να διεκδικούν 3 ή και 4 διαφορετικά άτομα. Για παράδειγμα για την ίδια θέση χειριστή λέβητα σε μια βάρδια έχουν υπάρξει 5 διαφορετικοί υποψήφιοι. 
Η μοριοδότηση
Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα καθιερώθηκε σύστημα μοριοδότησης, με την σύμφωνη γνώμη και της ΓΕΝΟΠ. Στα μόρια συνυπολογίζονται οικογενειακοί παράγοντες, αξιολόγηση της υπηρεσίας, και άλλα δεδομένα, βάσει των οποίων βγαίνει και η τελική βαθμολογία. Ενα μέτρο απαραίτητο, προκειμένου να αποφευχθούν γκρίνες και αντιδικίες ανάμεσα στο προσωπικό όσο μάλιστα θα αυξάνονται οι μονάδες που θα κλείνουν. Σειρά έχουν το 2021 οι Καρδιά 3 & 4 και η Μεγαλόπολη 3, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Κ.Χατζηδάκης και το 2022 οι μονάδες Αγ.Δημήτριος 1&2.
Τα οφέλη για την ΔΕΗ από τις μέχρι τώρα αποχωρήσεις γίνονται ήδη ορατά στις οικονομικές της καταστάσεις, καθώς πρόκειται για υψηλόμισθούς λόγω παλαιότητας εργαζομένους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η δαπάνη μισθοδοσίας μειώθηκε στα 374,2 εκατ ευρώ έναντι 419,3 εκατ το ίδιο διάστημα πέρυσι, δηλαδή κατά 45,1 εκατ. Σε ποσοστό αυτό είναι 10,7%. Συνολικά το προσωπικό της επιχείρησης ανέρχονταν στις 30 Ιουνίου σε 14.678 άτομα έναντι 15.907 ένα χρόνο πριν, δηλαδή ήταν λιγότερο κατά 1.229 άτομα.

Αφήστε μια απάντηση