Στα μέσα του 2021 το κλείσιμο της μονάδας «Μεγαλόπολη 3» – Έξι μήνες νωρίτερα το λουκέτο εξαιτίας του κόστους

Στα μέσα του 2021 το κλείσιμο της μονάδας «Μεγαλόπολη 3» – Έξι μήνες νωρίτερα το λουκέτο εξαιτίας του κόστους

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να κλείσει η λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ «Μεγαλόπολη 3».
Την αναγγελία της πρόωρης απόσυρσης της μονάδας ισχύος 250 MW έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας χθες στη διάρκεια της παρουσίασης του masterplan για την απολιγνιτοποίηση, πως θα σβήσει έξι μήνες νωρίτερα με βάση το χρονοδιάγραμμα. Σημειωτέον, ότι η «Μεγαλόπολη 3» επρόκειτο να κλείσει στις αρχές του 2022.
Σύμφωνα με πηγές, η απόφαση ελήφθη αφού η συγκεκριμένη μονάδα από την Άνοιξη και μετά έχει λειτουργήσει συνολικά μόλις μία εβδομάδα και όλα δείχνουν πως το σύστημα δεν έχει ανάγκη την παραγωγή της καθώς η επάρκεια καλύπτεται.
Άλλωστε και ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου τόνισε το υψηλό κόστος με το οποίο λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες ρεύματος. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το μέσο μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής ενέργειας είναι στα 0,80 ευρώ ανά MWh, όταν η Οριακή Τιμή Συστήματος βρίσκεται στα 0,45 ευρώ ανά MWh.
Αξίζει να τονιστεί πως παρελθόν αποτελεί πια και ο ΑΗΣ Αμυνταίου με καθαρή ισχύ τα 550 MW. Ως προς τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες, προσώρας τηρείται το χρονοδιάγραμμα που είχαν ανακοινώσει κυβέρνηση και ΔΕΗ. Οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς συνολικής ισχύος θα αποσυρθούν επίσης το 2021, ενώ το 2022 θα σβήσουν τα φουγάρα των μονάδων 1-4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου συνολικής ισχύος 1.100 MW. Τότε θα μπει σε λειτουργία η «Πτολεμαϊδα 5» ισχύος 610 MW, ενώ το 2023 δεν θα λειτουργήσουν οι «Μεγαλόπολη 4» ισχύος 260 MW, «Μελίτη 1» 290 MW και «Άγιος Δημήτριος 5» ισχύος 340 MW.
Το 2028 η «Πτολεμαϊδα 5» θα παύσει τη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θα αντικαταστήσει το ορυκτό καύσιμο με άλλο πιο καθαρό. 

Αφήστε μια απάντηση